Matija Marković

Author

03/03/2023

Date Published

Tribina „Kad molekuli kliknu“ posvećena laureatima Nobelove nagrade 2021. i 2022. godine za hemiju

Tribina „Kad molekuli kliknu“ posvećena laureatima Nobelove nagrade 2021. i 2022. godine za hemiju, održana je u Sali za sednice Hemijskog fakulteta u Beogradu, u četvrtak, 2. marta 2023. godine.

Posetioce su dočekali Slađana Savić, asistentkinja na Hemijskom fakultetu, i dr Ljubodrag Vujisić, vanredni profesor na Hemijskom fakultetu, a uvodnu reč imala je Jovana Milovanović, glavna urednica Produkcije Alumnija Filološkog fakulteta. Nakon prikazivanja priloga sa otvaranja izložbe „Nobel 22: kad molekuli kliknu“, prisutnima je predstavila projekat „Nobel22“, čiji je dosadašnji rezultat realizacija šest izložbi na pet fakulteta Univerziteta u Beogradu: Filološkom, Hemijskom, Biološkom, Fizičkom i Ekonomskom fakultetu i u Kući ljudskih prava. Izložbe promovišu dobitnike Nobelove nagrade za 2022. godinu iz odgovarajućih oblasti. Izložbe su bile otvorene u vreme dodele samih nagrada, polovinom meseca decembra 2022. godine, a njihovi autori i autorke su profesori i doktorandi sa pomenutih fakulteta, koji su ovaj put dobili priliku da svoja znanja prenesu u naučno-popularnu formu dostupnu svima. Idejni inicijator projekta je Alumni organizacija Filološkog fakulteta, na čelu sa Brankom Vuksanom, predsednikom Organizacije.   

Karl Beni Šarples, Morten Peter Meldal i Karolin Rut Bertoci dobitnici su Nobelove nagrade za 2022. godinu za rad u oblasti klik hemije. U okviru druge u seriji pratećih tribina koje predstavljaju nastavak projekta Nobel22, dr Aleksandra Mitrović, docentkinja na Katedri za organsku hemiju Hemijskog fakulteta, održala je predavanje „Klik za Nobela“ i prikazala naučne doprinose naučnika koji su u ovoj oblasti dobili Nobelovu nagradu.

Nakon odbrane doktorske disertacije na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dr Mitrović odlazi na postdoktorsko usavršavanje u Nemačku. Radi na Hemijskom fakultetu od 2019. godine i bavi se hemijom fulerena i hemijom 2D materijala.

U svom izlaganju, Aleksandra Mitrović se osvrnula na ključna naučna dostignuća u oblasti klik hemije, a posebno je istakla značaj ulaganja u fundamentalna istraživanja, budući da su upravo takva istraživanja sprovodili i laureati Nobela za 2022. godinu. Izlaganje je poentirano citatom Nobelovke Karolin Bertozi koja ističe da, kada je svet u nevolji, hemija priskače u pomoć!

Predavanje „Razvoj asimetrične organokatalize“, o metodi koja se danas koristi u svim oblastima organske hemije, održao je dr Bojan Bondžić, naučni savetnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Dr Bondžić je uz kratki istorijski pregled, predstavio inovacije i značaj hemijskih istraživanja u oblasti organokatalize. Pored naučnog rada, predavač se osvrnuo i na to kako izgleda svakodnevni rad u laboratoriji jednog Nobelovca, budući da je i sam imao prilike da sudeluje u aktivnostima tima Nobelovca Bendžamina Lista. Posebno je istakao značaj razvoja timskog duha i neformalnih događaja koji se organizuju kako bi se internacionalni timovi okupljeni oko naučnih tema povezali i van granica sopstvenih nauka.

Dr Bondžić doktorirao je u Nemačkoj, dok je postdoktorsko usavršavanje obavio na  Univerzitetu u Japanu i na Maks Plank institutu u Nemačkoj. Trenutno se bavi istraživanjima u oblasti organokatalize, fotoredoks katalize i mikrofluidne hemije i sinteze biološki značajnih jedinjenja.

Integralni snimak tribine biće dostupan na našem Jutjub kanalu, a pre toga, pogledajte atmosferu sa otvaranja izložbe „Nobel 22: kad molekuli kliknu“ u sledećem videu.

Foto: Petar Slijepčević

Prilog sa otvaranja izložbe „Nobel 22: kad molekuli kliknu“ Sali za sednice Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Komentari

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vidi još

Održana radionica „Veštačka inteligencija u učenju stranih jezika“

Prošlog četvrtka je u prostorijama Alumnija Filološkog fakulteta održana radionica na temu „Veštačka inteligencija u učenju stranih jezika”. Radionicu je vodila Danijela Vranješ, asistentkinja na Katedri za germanistiku, koja je odgovarala na različita pitanja, između ostalog, kako uz pomoć VI alata možemo poboljšati znanje stranih jezika, ali i unaprediti nastavu.

Research Is Back: Handbook on Academic Writing for Students of Humanities

Priručnik je nastao u okviru projekta Research Is Back 2 koji smo realizovali uz podršku Američke ambasade u Beogradu. Urednice priručnika su Tara Pešić i Jovana Milovanović, a koautorke su i Sara Arva, Anka Rađenović, sa Univerziteta u Beogradu,

Doktorantski doručak − druženje i udruživanje doktoranada Univerziteta u Beogradu

U prostorijama Alumni organizacije Filološkog fakulteta, u nedelju, 2. aprila 2023. godine, održan je Doktorantski doručak, koji je okupio oko 40 studenata različitih fakulteta Univerziteta u Beogradu.