Tribina „Kad molekuli kliknu“ posvećena laureatima Nobelove nagrade 2021. i 2022. godine za hemiju

You are currently viewing Tribina „Kad molekuli kliknu“ posvećena laureatima Nobelove nagrade 2021. i 2022. godine za hemiju

Tribina „Kad molekuli kliknu“ posvećena laureatima Nobelove nagrade 2021. i 2022. godine za hemiju, održana je u Sali za sednice Hemijskog fakulteta u Beogradu, u četvrtak, 2. marta 2023. godine.

Posetioce su dočekali Slađana Savić, asistentkinja na Hemijskom fakultetu, i dr Ljubodrag Vujisić, vanredni profesor na Hemijskom fakultetu, a uvodnu reč imala je Jovana Milovanović, glavna urednica Produkcije Alumnija Filološkog fakulteta. Nakon prikazivanja priloga sa otvaranja izložbe „Nobel 22: kad molekuli kliknu“, prisutnima je predstavila projekat „Nobel22“, čiji je dosadašnji rezultat realizacija šest izložbi na pet fakulteta Univerziteta u Beogradu: Filološkom, Hemijskom, Biološkom, Fizičkom i Ekonomskom fakultetu i u Kući ljudskih prava. Izložbe promovišu dobitnike Nobelove nagrade za 2022. godinu iz odgovarajućih oblasti. Izložbe su bile otvorene u vreme dodele samih nagrada, polovinom meseca decembra 2022. godine, a njihovi autori i autorke su profesori i doktorandi sa pomenutih fakulteta, koji su ovaj put dobili priliku da svoja znanja prenesu u naučno-popularnu formu dostupnu svima. Idejni inicijator projekta je Alumni organizacija Filološkog fakulteta, na čelu sa Brankom Vuksanom, predsednikom Organizacije.   

Karl Beni Šarples, Morten Peter Meldal i Karolin Rut Bertoci dobitnici su Nobelove nagrade za 2022. godinu za rad u oblasti klik hemije. U okviru druge u seriji pratećih tribina koje predstavljaju nastavak projekta Nobel22, dr Aleksandra Mitrović, docentkinja na Katedri za organsku hemiju Hemijskog fakulteta, održala je predavanje „Klik za Nobela“ i prikazala naučne doprinose naučnika koji su u ovoj oblasti dobili Nobelovu nagradu.

Nakon odbrane doktorske disertacije na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dr Mitrović odlazi na postdoktorsko usavršavanje u Nemačku. Radi na Hemijskom fakultetu od 2019. godine i bavi se hemijom fulerena i hemijom 2D materijala.

U svom izlaganju, Aleksandra Mitrović se osvrnula na ključna naučna dostignuća u oblasti klik hemije, a posebno je istakla značaj ulaganja u fundamentalna istraživanja, budući da su upravo takva istraživanja sprovodili i laureati Nobela za 2022. godinu. Izlaganje je poentirano citatom Nobelovke Karolin Bertozi koja ističe da, kada je svet u nevolji, hemija priskače u pomoć!

Predavanje „Razvoj asimetrične organokatalize“, o metodi koja se danas koristi u svim oblastima organske hemije, održao je dr Bojan Bondžić, naučni savetnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Dr Bondžić je uz kratki istorijski pregled, predstavio inovacije i značaj hemijskih istraživanja u oblasti organokatalize. Pored naučnog rada, predavač se osvrnuo i na to kako izgleda svakodnevni rad u laboratoriji jednog Nobelovca, budući da je i sam imao prilike da sudeluje u aktivnostima tima Nobelovca Bendžamina Lista. Posebno je istakao značaj razvoja timskog duha i neformalnih događaja koji se organizuju kako bi se internacionalni timovi okupljeni oko naučnih tema povezali i van granica sopstvenih nauka.

Dr Bondžić doktorirao je u Nemačkoj, dok je postdoktorsko usavršavanje obavio na  Univerzitetu u Japanu i na Maks Plank institutu u Nemačkoj. Trenutno se bavi istraživanjima u oblasti organokatalize, fotoredoks katalize i mikrofluidne hemije i sinteze biološki značajnih jedinjenja.

Integralni snimak tribine biće dostupan na našem Jutjub kanalu, a pre toga, pogledajte atmosferu sa otvaranja izložbe „Nobel 22: kad molekuli kliknu“ u sledećem videu.

Foto: Petar Slijepčević

Prilog sa otvaranja izložbe „Nobel 22: kad molekuli kliknu“ Sali za sednice Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Leave a Reply