Putopisi sa Erasmusa

U okviru manifestacije Erasmus days, na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, održan je razgovor sa studentima o Erazmus razmeni i mogućnostima koje ona nudi. Studenti su imali priliku da iz prve ruke saznaju kako izgleda proces prijavljivanja i odlaska na mobilnost, ali i da otkriju koje im se mogućnosti nude nakon razmene kroz različite alumni organizacije. Studentima su se obratili prof. dr Julijana Vučo, prodekanka za međunarodnu saradnju i redovna profesorka na Filološkom fakultetu, Olga Arsić, predstavnica Western Balkans Alumni Association i doktorantkinja na Filološkom fakultetu i Aleksandar Jovanović, student i član udruženja Erasmus Student Network Serbia. Događaj su podržali Evropska Unija u Srbiji, Western Balkans Alumni Association i Alumni Filološkog fakulteta. Razgovor je moderirala Jovana Milovanović.

Julijana Vučo predstavila je rad Filološkog fakulteta u razvoju međunarodne saradnje Univerziteta u Beogradu i drugih evropskih univerziteta. Profesorka Vučo je istakla da je Filološki fakultet realizovao skoro polovinu projekata studentske razmene u okviru Erazmusa na Univerzitetu u Beogradu, te da je ovaj fakultet zbog materije koja se na njemu izučava izuzetno značajan za strane studente koji dolaze na mobilnost jer im nudi programe na stranim jezicima i podršku prilikom dolaska.

Aleksandar Jovanović je podelio svoja iskustva sa razmene u Nemačkoj, ali i predstavio svoj volonterski rad u ESN-u i prikazao razlike u funkcionisanju ESN-a u zemljama gde je mobilnost razvijena s jedne strane, i zemljama gde se Erazmus razvija poput Srbije s druge strane. Takođe, istakao je da je zahvaljujući Erazmusu stekao značajne veštine za buduću karijeru pošto je slušao predmete koji nisu u ponudi na njegovom matičnom fakultetu, koji stoje u dodatku diplomi i time mu pomažu da se njegov CV izdvoji pri konkurisanju za posao.

Olga Arsić je prestavila rad WBAA, regionalne organizacije koja okuplja alumnije Erazmus programa iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore  Kosova*, Severne Makedonije i Srbije. Posebno je istakla poziv za finansiranje projekata koje je WBAA realizovao kao platformu za karijerni razvoj i akademsko usavršavanje. Takođe, studentima je predstavila i projekte Let’s talk about internationalisation i No Borders Generation, koje u okviru WBAA realizuju studenti sa Filološkog fakulteta kako bi prisutne studente osnažila da se odluče da odu na razmenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *